Sosene Anesi, antrenor cu viziunea unui fost jucător

 

26.05.2017

Timişoara Saracens trece prin schimbări importante, menite să reunească echipa, cumularea motivaţiilor individuale, fiind în viziunea noului antrenor, Sosene Anesi, cheia succesului. Fost jucător şi interimar pentru a doua oară, Sosene a jucat rugby la cel mai înalt nivel, purtând cu mândrie tricoul echipei noastre pe urmele lăsate de cel al clubului cu mare rezonanţă în lume, All Blacks. 

Venit ca jucător în cadrul clubului timişorean în 2013, Sosene a fost aripă, după care a avut o evoluţie treptată, urcând pe postul de antrenor secund al lui Grainger Heikell, iar acum antrenor principal. Priveşte acest traseu ascendent ca pe un atuu, acest lucru pentru că îi oferă o strategie de a câştiga încrederea jucătorilor, tânărul antrenor fiind adeptul conducerii prin puterea exemplului.

  1. În primul rând, felicitări pentru noua poziţie în cadrul clubului Timişoara Saracens. A fost un vis să fii antrenorul echipei pentru care ai jucat?

Faptul că mi s-a dat ocazia să antrenez echipa pentru care am jucat face întreaga activitate specială. Acest lucru mi-a permis să îmi dezvolt strategia ca şi antrenor într-un mediu şi într-o cultură în care am excelat. Aştept cu nerăbdare să contribui la drumul echipei către prima poziţie din clasament.

2. Ai putea să explici, în detaliu, cum este un antrenament tipic zilei de marţi?

O zi de marţi, în ceea ce priveşte antrenamentele unei săptămâni cu meci, este, în mod normal, o zi cu antrenamente intense. Ne focusăm pe apărare şi placaje, este o sesiune de contact fizic. Dimineaţa avem o sesiune de antrenament pe categorii, la sala. 

 

3. Pentru a fi în top în acest sezon, care sunt priorităţile şi provocările pentru următoarele luni?

A crea o cultură a câştigului şi a avea o echipă unită către un singur scop, acela de a câştiga titlurile dorite sunt priorităţi, dar şi provocări.

4. Ce rol joacă direcotul de rugby în programul de antrenamente pe care îl concepi?

Directorul de rugby are un rol semnificativ, acesta lucrează alături de noi în dezvoltarea programului de atrenamente şi strategia echipei. Directorul de rugby supraveghează întreaga activitate de joc a clubului, gândeşte un program care să ţină echipa la un nivel înalt, atât pe teren, cât şi în afara lui şi se asigură că echipa de antrenori işi îndeplineşte responsabilităţile faţă de club.

5. Cum câştigi încrederea jucătorilor?

Poziţia de fost jucător îmi acordă posibilitatea de a înţelege ceea ce presupune succesul şi obţinerea acestuia la un nivel înalt, All Blacks. Având această viziune, sunt capabil să îmi flosesc experienţele pentru a câştiga încrederea jucătorilor prin conducerea lor prin exemplu. Tot ceea ce le cer lor, cer şi de la mine şi le arăt calea spre a îndeplini acea sarcină. Respectul necesar pentru a antrena se câştigă prin modul în care acţionezi la ceea ce tu spui.

6. Luând în considerare experienţa ta dublă, ca şi jucător şi ca şi antrenor, care sunt diferenţele între tactica şi viziunea asupra meciurilor?

Ca şi antrenor trebuie să iei în considerare abordarea echipei din punct de vedere holistic, îţi înţelegi rolul şi eşti conştient de ceea ce presupune. Ca şi jucător de concentrezi pe rolul pe care îl ai în echipa. Deşi înţelegi scopul la care vrea să ajugă echipa, te concentrezi strict la ceea ce poţi să oferi echipei.

7. Mesajele motivaţionale sunt, uneori, cheia succesului. Ce mesaj ai transmite jucătorilor prin intermediul acestui interviu?

De fapt, motivaţia este cheia. Fiecare persoană, individual, îşi are propria motivaţie care o conduce către succes. Sunt fraze motivaţionale în care echipa crede şi care rămân valide, dar cumularea motivaţiilor jucătorilor este cheia către succes.

Privim cu încredere noua energie pe care Sosene Anesi o aduce echipei Timişoara Saracens şi ne mândrim cu un spirit tânăr, a cărui viziune implică unitatea, respectul şi puterea exemplului. În faţa provocărilor, dar şi în faţa succesului, acesta se prezintă ca făcând parte dintr-o echipă, tot ceea ce este individual fiind valorificat în interiorul echipei prin cuantificarea forţelor şi motivaţiilor. 

Andreea Tiriplică

 
 
© Copyright 2021 RCM mvt