Cupa Regelui si evolutia Timisoarei Saracens in cele trei editii de pana acum

 

12.08.2017

Cupa Regelui, competiție inițiată de Federația Română de Rugby sub patronajul Casei Regale a României este astăzi la a 3-a ediție

 

Protagoniștii săi sunt echipele înscrise în campionatul SuperLiga CEC Bank, iar scopul competiției este acela de a asigura timp de meci atât tinerilor jucători sub 23 de ani componenți ai acestor echipe, cât jucătorilor care, în timpul campionatului SuperLiga nu obțin suficient de multe minute în teren, pentru a sprijini evoluția și dezvoltarea acestora.

 

Formatul și perioada de desfășurare a fiecărei ediții a Cupei Regelui a fost modificată și adaptată de către Federația Română de Rugby, în urma consultării prealabile cu cluburile participante, în funcție de calendarul campionatului SuperLiga CEC Bank și al Cupei României.

 

Ediția inaugurală s-a desfășurat în perioada Campionatului Mondial de Rugby 2015, în perioada iunie – septembrie 2015, tocmai pentru a permite tinerilor aspiranți la posturile de titulari în SuperLigă să-și pună în valoare abilitățile în absența jucătorilor experimentați selecționați în naționala României pentru Campionatul Mondial.

 

Formatul Cupei Regelui 2015 a fost următorul: cele șase echipe înscrise în campionatul SuperLiga CEC Bank, mai precis Timișoara Saracens, CSM Știința Baia Mare, Steaua București, CSM București, Dinamo București și Universitatea Cluj au fost împarțite în două grupe a câte 3 echipe, componența fiecărei grupe fiind stabilită prin tragere la sorți. În etapa grupelor, fiecare echipă a disputat câte două partide (tur-retur) împotriva celorlalte două din grupa sa. Clasamentul fiecărei grupe la finalul returului a stabilit semifinalistele competiției. Timișoara Saracens a primit atunci, pe stadionul Gheorghe Rășcanu, vizita Universității Cluj pe care a învins-o fără drept de apel cu scorul de 52 – 10 (26 – 10), calificându-se în finala competiției.

 

Prima Cupă a Regelui a fost adusă la Timișoara de formația condusă în teren de Vasile Rus după finala extrem de tensionată și strânsă, disputată în nocturna Arcului de Triumf în 12.09.2015, împotriva rivalilor CSM Știința Baia Mare.

După o primă repriză încheiată în favoarea noastră la doar un punct diferență (13-12), în care marcatori au fost pentru Timișiara Daniel Ianuș și Gabriel Conache, fiecare înscriind câte un eseu, iar pentru Baia Mare doar șutul lui Luke Samoa, în repriza a doua Timișoara Saracens au demonstrat, încă o dată, unitatea echipei și determinarea de a nu capitula până în ultima secundă.

Primele puncte ale celui de-al doilea mitan au fost înscrise de Gabriel Conache din lovitură de penalizare, dar Baia Mare a revenit spectaculos și a preluat conducerea după o lovitura de penalizare și un eseu transformat, tabela arătând 22 – 16 în favoarea zimbrilor cu doar 10 minute înainte de final. Cu o ambiție și o forță de neoprit, pachetul de înaintare al leilor a ajuns în terenul de țintă și handicapul a fost redus de echipa noastră printr-un eseu înscris din mol rulant. Rămas netransformat, eseul ne-a apropiat la un singur punct diferență, cu câteva minute înainte de fluierul final.

Soarta confruntării părea pecetluită, însă cu o sclipire de inspirație și cu ajutorul coechipierilor care au fixat defensiva băimăreană pe propria linie de 22, Jody Rose a marcat din droapgoal punctele ce ne-au adus și primul trofeu Cupa Regelui, finala încheindu-se cu scorul de 24 – 22 în favoarea leilor noști.

În ediția 2015 au debutat pentru echipa de seniori centrul Alexandru Iștoc și jucătorul de linia a 2-a Marius Iftimiciuc, componenți pe atunci și ai lotului U20 ai Timișoarei Saracens.

 

Ediția din 2016 a Cupei Regelui a fost organizată în perioada septembrie – decembrie 2016, pentru a completa calendarul competițional al anului, revenindu-se atunci la formatul de campionat împărțit în doi ani calendaristici. Prin urmare, în 2016 s-au disputat doar partidele tur ale campionatului SuperLiga CEC Bank și Cupa României 2016.

În Cupa Regelui 2016 au fost angrenate cele 7 echipe înscrise în SuperLigă, respectiv Timișoara Saracens, CSM Știința Baia Mare, Steaua București, CSM București, Dinamo București, Universitatea Cluj și Politehnica Iași, fiecare echipă disputând câte un meci împotriva celorlalte 6 pentru stabilirea clasamentului.

Semifinalistele au fost stabilite în urma sferturilor de finală, Timișoara Saracens nereușind însă să treaca, în 19.11.2016, de oaspeții de la CSM București, în fața cărora am cedat cu scorul de 11-18, după ce, cu o săptămână înainte, învingeam CSM București cu scorul de 26 – 9 pe stadionul Gheorghe Rășcanu, devenit impracticabil datorită ploii torențiale de toamnă.  

Competiția Cupa Regelui 2016 rămăsese într-un fel în plan secund, deoarece în aceeași perioadă echipa și clubul nostru trăiau, alături de întreg orașul, un moment inedit, prin participarea istorică a primei echipe de club timișorene în Campionatul European Challenge Cup. Două dintre partidele tur ale etapei grupelor au fost programate și disputate în luna octombrie 2016, iar în luna noiembrie, Timișoara Saracens a avut nu mai puțin de 15 jucători selecționați pentru stagiul de toamnă în echipa națională a României, astfel încât disponibilul de jucători și concentrarea pentru cea de-a doua ediție a Cupei Regelui au fost evident mult scăzute.

Cu toate acestea, alți jucători ai Timișoarei Saracens U20 au debutat în noiembrie 2016 pentru echipa de seniori: Claudiu Mîrzac (taloner), Marcel Rusu (linia a 2-a), Vlad Neculau (linia a 3-a), Sebastian Ionescu (mijlocaș la grămadă) și Sebastian Brănișcan (aripă).

Ultimul meci al Cupei Regului 2016 a avut loc la Iași, în 03.12.2016, pentru locul 5 al clasamentului final, Timișoara Saracens neavând de această data o problemă în a dispune de gazde, cu scorul final de 16 – 3.

 

Pentru ediția din acest an, Federația Română de Rugby, în acord cu cluburile participante, a stabilit ca perioada de desfășurare să coincidă cu perioada de pre-sezon, partidele de Cupa Regelui 2017 contând și ca meciuri de pregătire a campionatului SuperLiga 2017/18.

Tot în acord cu cluburile participante, Federația Română de Rugby a decis formatul competiție după cum urmează: cluburile participante sunt fi cele care se vor înscrie în noul sezon al SuperLigii CEC Bank.

Locurile 1-4 din sezonul 2016/17 al SuperLigii CEC Bank se grupează într-o grupă valorică, disputând partide play-off (câte un tur împotriva fiecărei echipe din grupă), iar echipele clasate pe locurile 5-8 în sezonul anterior dispută partide play-out, cea de-a 8-a echipă fiind cea din Divizia Națională de Seniori care și-a exprimat dorința de a se înscrie în campionatul SuperLiga CEC Bank 2017/18.

La finalul partidelor play-off și play-out se întocmește clasamentul fiecărei grupe valorice și se vor desemna câștigătorii Cupei Regelui 2017 play-off și câștigătorii Cupei Regelui 2017 play-out.

Protagoniștii inițiali ai Cupei Regelui 2017 au fost: Timișoara Saracens, CSM Știința Baia Mare, Steaua București și CSM București - în prima grupă valorică, iar în cea de-a doua grupă -  Dinamo București, CS Politehnica Iași, CS Universitatea Cluj și noii veniți CS Bucovina Suceava. Din motive interne, CSM București, CS Politehnica Iași și CS Bucovina Suceava au anunțat retragerea din competiția Cupei Regelui, astfel încât oponenții lor vor câștiga câte 5 puncte ca urmare a anulării respectivelor partide.

Pentru Timișoara Saracens, Cupa Regelui 2017 este un bun prilej de a pune la punct noile tactici și scheme concepute de stafful tehnic condus de noul antrenor principal Matt Williams, avându-l ca secund pe Sosene Anesi și o bună oportunitate de a omogeniza grupul de jucători, incluzându-i pe noii veniți la Timișoara, astfel încât echipa tratează fiecare partidă cu multă atenție și concentrare.

Campionii României au obținut o primă victorie pe Dan Păltinișanu sâmbăta trecută, dispunând de Steaua București cu scorul de 22 – 16, după o partidă incitantă, în care oaspeții au călcat mereu pe urmele noastre, micșorând succesiv handicapul de pe tabelă, oferind astfel publicului prezent pe stadion un spectacol rugbistic mult așteptat.

 

Astăzi jucăm cu trofeul pe masă și ne aflăm pentru a doua oară în istoria acestei competiții la 80 de minute de a ridica un nou trofeu al Cupei Regelui în fața suporterilor noștri, de data aceasta luptând pe teren propriu. Cu această ocazie considerăm, deși neoficial, că disputăm o a doua finală de competiție internă în fața publicului timișorean pe stadionul Dan Păltinișanu, luptându-ne pentru trofeu cu eternii rivali de la CSM Știința Baia Mare.

Mulțumim tuturor celor care astăzi vă aflați în tribune pentru încrederea pe care ne-o acordați, pentru susținerea de care ne bucurăm la fiecare meci disputat în fața dumneavoastră și vă dedicăm cu recunoștință fiecare punct pe care-l vom înscrie nu doar azi, ci în fiecare meci din noul sezon.

Împreună suntem Timișoara și doar împreună #scriemistorie !

 
 
© Copyright 2021 RCM mvt