Noi provocari pentru Timisoara Saracens in sezonul 2018/19 al Campionatului European Challenge Cup

 

22.06.2018

 

În urma tragerii la sorți desfășurată miercuri, 20 iunie 2018, la Muzeul Olimpic din Lausanne, Elveția, Timișoara Saracens se alătură Northampton Saints, ASM Clermont Auvergne și Dragons Rugby în Grupa 1 a Campionatului European Challenge Cup 2018/19.

 

 

Northampton Saints, echipa engleză ce activează în campionatul profesionist Premiership Rugby, a încheiat sezonul trecut pe locul 9 în clasamentul intern. A fost înființată în 1880 de un vicar cu pasiuni sportive, de unde, dealtfel, provine și numele „Saints”. Cu aproape 140 de ani de tradiție în rugby, astăzi clubul se mândrește cu un palmares la care au contribuit peste 100 de jucători internaționali, majoritatea reprezentanți ai naționalei Angliei, dar și componenți ai British & Irish Lions, ori ai naționalei Irlandei, Scoției, Țării Galilor, Franței, Italiei și chiar ai țărilor din emisfera sudică precum Samoa, Fiji, Tonga. Printre jucătorii echipei confirmate pentru sezonul 2018/19, nu mai puțin de 15 sunt și jucători internaționali, precum: taloneurul Dylan Hartley (căpitan al clublui și căpitan al naționalei Angliei), fundașul Francis Piers (Anglia), jucătorul de linia a II-a Api Ratuniyarawa (Fiji), pilierul Paul Hill (Anglia), Ken Pisi (Samoa) sau noile achiziții, care se vor alătura echipei în acest sezon: uvertura galeză Dan Biggar, flankerul James Haskell (Anglia) și pilierul ex-All Blacks Ben Franks.

 

Campionii Angliei din sezonul 2013/14 (finală câștigată cu 24-20 împotriva Saracens) au în panoplie un trofeu Heineken Champions Cup (câștigat în sezonul 1999/2000) și două trofee Challenge Cup, primul cucerit în 2009 în fața francezilor de la Burgoin, cel de-al doilea câștigat în fața colegilor din Premiership – Bath Rugby, o săptămână mai târziu după ce au fost încoronați campioni ai Angliei (2013/14). Echipa va fi antrenată din poziția de Director de Rugby, începând din sezonul 2018/19, de neo-zeelandezul Chris Boyd, care sosește la Northampton de la cârma franchizei Hurricanes, din campionatul emisferei de sud - Super Rugby.

„Casa” Northampton Saints este stadionul Franklin’s Gardens, achiziționat de club în 1977 și modernizat continuu, începând din anul 2001, ajungând astăzi la o capacitate de 15 249 locuri.

 

ASM Clermont Auvergne activează în campionatul francez TOP 14, finalizând sezonul trecut pe locul 9 în clasament. Campionii antitre ai Franței, au în rastel încă un trofeu TOP14, cucerit în 2009, sunt tripli vice-campioni ai Europei, două finale Heineken Champions Cup fiind pierdute în fața RC Toulon (în sezoanele 2012/13 și 2014/15) și una în fața Saracens, nu mai departe de sezonul 2016/17, când Sarries au cucerit cel de-al doilea titlu european. La fel ca și Northampton Saints, ASM Clermont Auvergne au câștigat de două ori campionatul european Challenge Cup, prima dată în sezonul 1998/99, când au învins Burgoin, iar a doua oară în sezonul 2006/07, când au înfrânt Bath Rugby pe Twickenham Stoop.

 

Stadionul pe care ASM Clermont Auvergne găzduiește partidele pe care le dispută se numește „Marcel-Michelin”, după numele fiului fondatorului renumitei companii producătoare de anvelope, cel care finanțat si construcția stadionului, înainte de Primul Război Mondial (în 1911), după înființarea clubului sportiv AS Montferrand, creat pentru muncitorii din fabrică. Stadionul cunoscut și sub numele de „Bib Park” are astăzi o capacitate de 19.022 locuri, iar clubul suporterilor, denumit „Yellow Army” (Armata Galbenă), este binecunoscut pentru atmosfera pe care o creează la partidele echipei.

 

Printre jucătorii internaționali ai clubului francez se numără astăzi căpitanul clubului, Damien Chouly (Nr. 8, Franța), pilierul Rabah Slimani (Franța), mijlocașii la grămadă Morgan Parra (Franța) și Greig Laidlaw (Scoția), centrul Wesley Fofana (Franța), pilierul Davit Zirakashvili (Georgia), flankerul Viktor Koleishvili (Georgia), jucătorul de linia a II-a Flip wan der Merwe (Africa de Sud). Din lotul galben - albastru a făcut parte și internaționalul englez David Strettle care, după 3 sezoane petrecute în Clermont-Ferrand, revine pe Allianz Park la Saracens din acest sezon. Echipa îl are ca antrenor principal pe Franck Azéma, din 2014.

 

Dragons Rugby este clubul cel mai „tânăr” dintre cei trei adversari ai Timișoarei Saracens din acest sezon al Challenge Cup. Înființată în 2003 de către federația de rugby a Țării Galilor (Welsh Rugby Union), când s-a trecut la sistemul provincial de cluburi în patria dragonilor, echipa galeză a mai călătorit în România de două ori.

 

Prima dată în sezonul 2006/07, când Dragons făceau parte tot din Grupa 1 a Challenge Cup (Amlin), alături de Bristol, Bayonne și Lupii București. Partida tur împotriva Lupii București s-a disputat în 08.12.2006 în Țara Galilor și a fost câștigată de gazde cu scorul de 66-10, iar returul s-a jucat pe stadionul Steaua in 16.12.2006 și a fost câștigat tot de galezi, însă cu o diferență de 10 puncte (Lupii 29 – 39 Dragons). Dintre actualii jucători ai Timișoarei Saracens, doar Cătălin Fercu se numără printre componenții echipei Lupilor din acel sezon, însă la vremea respectivă Fercu nu activa pentru Timișoara. În același sezon, Dragons au avansat până în faza semifinalelor, dar au fost eliminați de ASM Clermont Auvergne.

 

A doua deplasare a Dragons Rugby în România a avut loc în sezonul 2014/15 al Challenge Cup. În turul din 06.12.2014, au învins Lupii București cu scorul de 10-37 pe stadionul Ghencea, iar în retur au câștigat cu 69-17. Luke Samoa este singurul actual sarazin care a făcut parte din echipa Lupii București în sezonul 2014/15, fiind selecționat pe atunci de la CSM Știința Baia Mare. În același sezon, Dragons au ieșit din faza grupelor și au ajuns din nou până în semifinale, unde au fost, însă, eliminați de Edinburgh Rugby, istoria repetându-se în sezonul următor, galezii fiind învinși în semifinală de Montpellier.

În perioada 2003 – 2011, Dragons au bifat și șapte calificări succesive în grupele Heineken Champions Cup, iar cea mai înaltă poziție ocupată de galezi în campionatul intern a fost locul 3, în sezonul 2003/04.

 

Din 2017, Dragons Rugby îl au în fruntea staff-ului tehnic pe fostul internațional irlandez Bernard Jackman, iar lotul acestui sezon al Dragonilor cuprinde internaționali precum căpitanul Cory Hill (linia a II-a, Țara Galilor), Ross Moriarty (nr. 8, Țara Galilor, British & Irish Lions), Elliott Dee (taloner, Țara Galilor), Hallam Amos (fundaș, Țara Galilor), Richard Hibbard (flanker, Țara Galilor, British & Irish Lions), Tyler Morgan (centru, Țara Galilor), Dragons fiind o pepinieră de bază pentru naționala Țării Galilor. În acest sezon va debuta în echipa galeză și pilierul internațional Aaron Jarvis, proaspăt sosit de la ASM Clermont Auvergne.

 

Rodney Parade din Newport este casa Dragonilor, baza devenind proprietatea Federației Țării Galilor în urmă cu un an, având actualmente o capacitate de 8700 de locuri. Gazonul urmează a fi înlocuit pentru sezonul 2018/19, cu o varietate de gazon hybrid, deoarece pe aceeași suprafață se dispută și partidele de fotbal ale clubului Newport County AFC.

 

 

Cu perspectiva istoriei adversarilor pe care campionii României îi vor întâlni în octombrie, decembrie și ianuarie, căpitanul Timișoarei Saracens, Vasile Rus a declarat:

„Ne onorează oportunitatea de a participa în sezonul 2018/19 al Challenge Cup și ca echipă vom încerca să profităm cât mai mult de această ocazie. Suntem la a doua participare în această competiție și, după tragerea la sorți, este clar că vom avea din nou o misiune dificilă, toate cele trei echipe din grupa noastră fiind extrem de competitive și fizice, iar pentru noi este clar că toate trei vor încerca să obțină maxim de puncte din partidele cu noi. Nu am mai avut ocazia să ne întâlnim cu ei, dar pentru noi tocmai în asta constă provocarea. Și în sezonul 2016/17 am avut o grupă la fel de competitivă, cu echipe care erau favorite pentru titlu. Stade Francais a și ridicat, dealtfel, trofeul în acel sezon. La fel și în această ediție, echipele din grupa noastră au și experiența recentă a Champions Cup, dar cred că pentru noi nu poate fi decât o ocazie bună de a pune în aplicare concluziile trase în urma primei participari. Acum putem spune că știm care este nivelul și intensitatea la care se joacă, știm că trebuie să fim bine pregătiți nu doar fizic, ci și mental, dar până la urmă nu avem nimic de pierdut, ci doar de câștigat, participările în campionatele europene fiind pentru noi o ocazie perfectă să ne dezvoltăm ca și grup, ca și echipă și să evoluăm în performanță. Asta ne-am dorit, muncim să evoluăm și să ne dezvoltăm, știm că reprezentăm nu doar Timișoara, ci și România în această competiție și sper să avem suportul tuturor românilor în partidele ce vor urma.”

 

Datele exacte și ordinea partidelor din grupele Challenge Cup 2018/19 se vor stabili și comunica în cursul verii, la aproximativ două săptămâni după definitivarea calendarului competițional al campionatelor Gallagher Premiership, Guinness PRO14 și TOP14.

 
 
© Copyright 2021 RCM mvt