Comunicat Timisoara Saracens

 

01.10.2019

 

 

În urma deciziei Comisiei de Disciplină, ca urmare a citării jucătorului nostru, Vasile Rus, pentru un presupus antijoc comis în data de 21.09.2019, în timpul partidei CSM Știința Baia Mare v Timișoara Saracens, respectiv încălcarea legii World Rugby 9.12 „Nici un jucător nu trebuie să abuzeze verbal nici o altă persoană. Abuzarea verbală include, dar nu se limitează la abuzare pe motive de: religie, culoare, origine națională sau etnică, orientare sexuală”, clubul nostru a început procedura de apel a respectivei decizii, urmând prevederile Regulamentului Disciplinar și de Conduită al F.R.R. în vigoare (art. I.16.2 (a)), regulament întocmit în baza Regulamentului World Rugby.

Regulamentul Disciplinar și de Conduită al F.R.R. se poate consulta și descărca de pe website-ul oficial al Federației Române de Rugby, secțiunea Download (link aici).

 

Este regretabilă situația apărută în cadrul partidei CSM Știința Baia Mare v Timișoara Saracens, situație în care au fost implicați jucătorii Vasile Rus și Ratu Taniela Maravunawasawasa și ne dezicem de orice fel de jignire adusă vreuneia din persoanele implicate în acest caz, în timpul și după derularea evenimentelor ce au făcut obiectul citării celor doi jucători.

 

Susținem cu fermitate faptul că jucătorul Vasile Rus nu este o persoană care să profereze jigniri de natură rasistă, fiind coleg cu jucători de culoare de-a lungul celor 9 ani de când este membru al echipei Timișoara Saracens. Jucătorul Vasile Rus nu a avut niciodată vreo altercație verbală sau de altă natură, pe teren, ori în afara lui, cu vreun jucător sau persoană de culoare, pe motive rasiale, astfel încât suntem împotriva oricărei forme de discreditare fără fond sau probe a jucătorului nostru și suntem convinși că jucătorul nostru nu a adresat jigniri cu caracter rasist jucătorului Ratu Taniela Maravunawasawasa, aceste declarații nefiind susținute de nici un fel de probe audio sau video.

 

De asemenea, contrar celor insinuate în mediile online, insinuări, de asemenea regretabile, jucătorul nostru nu are cazier disciplinar care să releve abuzuri fizice ori verbale la adresa vreunui jucător și nu a mai fost sancționat cu suspendare din anul 2014, sancțiunea aplicată la vremea respectivă nefiind legată de comiterea vreunui antijoc față de un alt jucător sau adversar, în teren sau în afara lui.

 

Ca atare, considerăm acțiunile de discreditare a jucătorului Vasile Rus, inițiate de clubul CSM Știința Baia Mare pe pagina oficială de Facebook după partida amintită, ca fiind acțiuni ce contravin regulamentului de conduită, căruia toți cei ce activăm în rugby trebuie să ne supunem. Pentru acest motiv, în baza regulamentelor în vigoare, am înaintat Comisiei de Citare și Comisiei de Disciplină sesizarea noastră cu privire la activitatea de „conduită incorectă” a clubului CSM Știința Baia Mare, unde „conduita incorectă” se referă la practicile unei organizații sportive afiliate F.R.R. sau ale unei persoane din interiorul respectivei organizații, așa cum sunt definite în Regulamentul Disciplinar și de Conduită al F.R.R. și de Regulamentului Disciplinar al World Rugby, respectiv: „orice comportament, purtare, declarație și/sau practica, din interiorul sau din afara incintei de joc, în timpul, în legatura cu un meci, sau în alt mod, care este nesportiva și/sau incorecta și/sau jignitoare și/sau obraznica și/sau indisciplinata și/sau care discrediteaza sau care are potențialul de a discredita jocul de rugby și/sau oricare dintre organismele sale constitutive, FRR și/sau personalul acestora sau partenerii lor comerciali și/sau oficialii jocului și/sau personalul judiciar.”

 

În ceea ce privește actele de violență comise de jucătorul Ratu Taniela Maravunawasawasa asupra jucătorului Vasile Rus, clubul nostru condamnă orice acte de violeță fizică manifestată în teren și în afara lui, indiferent dacă acestea sunt sau nu provocate, însă conform Regulamentului Disciplinar și de Conduită al F.R.R. și, respectiv, conform regulamentul disciplinar World Rugby, clubul nostru nu poate înainta apel la decizia de suspendare a jucătorului băimărean, deoarece citarea sa nu a fost înaintată de clubul Timișoara Saracens, audierea sa realizându-se în mod automat, conform regulament, ca urmare a eliminării definitive a jucătorului Maravunawasawasa în partida din 21.09.2019.

Cu toate acestea, am solicitat F.R.R., singurul organism abilitat să acționeze în acest caz, cerea de a înainta apel împotriva sancțiunii hotărâte de Comisia de Disciplină în cazul jucătorului Ratu Taniela Maravunawasawasa, deoarece suntem de părere că suspendarea cu 3 săptămâni a acestuia nu reflectă gravitatea repetatelor antijocuri comise asupra jucătorului Vasile Rus, antijocuri ce nu își au locul pe un teren de rugby și care, credem noi, ar trebui descurajate prin decizii pe măsura acțiunilor întreprinse.

 

Clubul nostru, având o echipă multinațională, este împotriva oricăror abuzuri fizice sau jigniri de orice fel, inclusiv cele pe motive de rasă, etnie, religie sau naționalitate și ne dezicem în totalitate de abuzuri verbale sau de orice altă natură, împotriva jucătorilor de rugby (fie ei români sau străini), împotriva cluburilor de rugby, a arbitrilor sau a oficialilor F.R.R., susținând în același timp principiul fair-play-ului și al echității, ca ambasadori ai sportului pe care îl reprezentăm.

 

Dorim, pe această cale, să solicităm suporterilor noștri să facă dovada unui comportament și unui limbaj civilizat în legătură cu jucătorii implicați în cazul de mai sus, în legătură cu arbitrii, oficialii comisiilor disciplinare și membrii F.R.R. Orice comentariu într-un limbaj jignitor, abuziv, indecent sau obscen nu își are locul în teren, ori în afara lui și vom combate acest gen de comportament, prin excluderea de pe paginile de socializare ale clubului nostru a persoanelor ce proferează astfel de comentarii, până la excluderea din tribuna stadionului. Ne dorim ca suporterii noștri să susțină echipa, jucătorii și sportul pe care îl iubim și îl reprezentăm și îi asigurăm că vom face toate eforturile posibile, puse la dispoziție de regulament, pentru a asigura aplicarea principiului echității și a fair-play-ului.

 
 
© Copyright 2021 RCM mvt