Timișoara Saracens triumfă în premieră la Baia Mare: 19-24 am învins campioana României

 

04.04.2015

Articol preluat de pe sporttim.ro

Penultima țintă a fost în sfârșit doborâtă. RCM UVT Timișoara câștigase tot, anual cucerind fie Cupa României, fie Superliga, dar fără a învinge în Maramureș. Până astăzi la 11, când, la prima deplasare a stagiunii și cu o nouă denumire din 2015, Timișoara Saracens RC UVT, dar în premieră și în râvnitul nou echipament roșu-negru, XV-le din Ronaț a cucerit și reduta campioanei la zi, 24-19 (14-9) cu CSM Știința Baia Mare, în fața căreia a rezistat fie și pe fondul a 3 eliminări în ultimele 10 minute. Câte eseuri au și reușit vizitatorii, spre deosebire de unicul al ”Zimbrilor”, abia în ultima fază. Iar acum ar mai fi doar un ultim țel de atins: eventul.

 

A fost parcă nevoie de acea evoluție nesigură și ștearsă cu Steaua, duminica trecută, în debutul sezonului, care le-a prins de fapt de minune pentru scuturarea suficienței, căci rugbiștii Timișoarei s-au dezmeticit și au reușit astăzi pe arena ”Lascăr Ghineț” ceea ce încercaseră în zadar în acest deceniu, în precedentele 4 ediții ale Superligii: un triumf în bătătura ”Zimbrilor”.

 

Și încă ce mai triumf a fost, fără dubii. Ba chiar a fost un duel pe alocuri dezechilibrat, ca și cum nu între ocupantele primelor două locuri, XV-le timișorean dezvăluindu-i lui Chester Williams, prezent la fața locului în compania lui Dan Dinu, ceea ce orice antrenor și-ar dori să vadă. În consecință, victoria a survenit firesc, doar 5 minute având să fie condusă gruparea din Ronaț pe tabelă!

 

Fără Lazăr, accidentat contra Stelei, dar și fără Shennan, devenit în ultima clipă indisponibil, a reușit o partitură în contrast cu cea de pe ”Dan Păltinișanu”, și încă tocmai pe terenul unde suferise cele mai mari deziluzii de până acum, parcă vrând să le demonstreze tuturora, fani, conducere – care i-a tăiat de la primă pentru succesul la potou cu steliștii, că altul e aluatul când capetele sunt pe umeri.

 

Punându-și noul tricou roșu-negru, în care ar fi preferat să înceapă contra Stelei, Burcea și compania au pornit ca din tun în deplasarea la Baia Mare, reușind rapid un prim eseu, în minutul 1, și năpustindu-se în general furibund spre buturile campioanei în prima treime a partidei. Din primul atac al meciului, profitând și de bâlbâiala gazdelor, și după câteva puncte de fixare, câștigătoarea Cupei României a dat semnalul că ar putea-o învinge din nou pe CSM Știința, și în campionat, și încă la Baia Mare: eseu Moala, în stilu-i caracteristic. Să fi trecut 60 de secunde!?

În fața unei asistențe mai restrânse decât de obicei la un asemenea derby al principalelor pretendente la onoruri, campioana a absorbit în cele din urmă presiunea timișoreană și a revenit pas cu pas, prin loviturile de pedeapsă ale lui Luke Samoa, chiar preluând în premieră conducerea, cu 9-7, în minutul 34.

Însă puțin a rezistat avantajul ”albaștrilor”, căci Timișoara Saracens a încheiat prima parte așa cum o și începea, în ofensivă, iar Tangimana Fonovai a finalizat la colț, în flancul drept, oaspeții reușind al doilea lor eseu, chiar în preajma pauzei, Calafeteanu transformând și de această dată: 9-14.

Samoa a redus din handicap, tot din lovitură de pedeapsă, în minutul 44, scor 12-14, dar atât le-a trebuit timișorenilor, care s-au relansat în ofensivă, stopată doar prin periclitatea lui Țăruș, care cu greu a reintrat în luptă, după primirea îngrijirilor medicale. Calafeteanu a ratat însă lovitura de pedeapsă, dintr-o poziție destul de facilă, irosind puține minute mai apoi încă o oportunitate similară, după câștigarea clară a altei grămezi.

La acest capitol se observa superioritatea tot mai evidentă a vizitatorilor, existând însă și posibilitatea ca ocaziile ratate de redesprindere să se răzbune.

N-a fost însă cazul, în ciuda încurajărilor neprincipiale și neortodoxe din tribună, din sânul micii galerii băimărene, ”Pe ei! Pei ei pe mama lor!”, ba din contră, Calafeteanu revanșându-se la o nouă tentativă, în minutul 66. Recent intrat în joc în locul lui Kinikinilau, înlocuire după care puțin mai apoi și Militaru îi lua locul lui Romumu, rapidul Brian Sefanaia a fost placat periculos de Leiataua, eliminat temporar, iar nouarul Timișoarei n-a mai greșit ținta: 12-17.

Cu avantajul reconsolidat și în superioritate numerică, Sosene Anesi l-a introdus imediat pe O`Donnell, în locul lui Calafeteanu, iar la prima introducere în grămadă a australianului naturalizat neo-zeelandez, roș-negrii și-au dominat din nou gazdele, căpitanul Burcea preluând balonul și țâșnind implacabil pe lângă grămadă, de neoprit peste 30 de metri, până în buturi: eseu la centru și un vis împlinit, apropo de cele spuse de optar în privința dorinței arzătoare de a câștiga în Maramureș.

Eseu transformat, 12-24, scor la care timișorenii au rezistat peste 10 minute presiunii gazdelor, în mare majoritate în 22-ul bănățean, dar fără acuratețea și forța de altădată a campionilor. Minusuri cu atât mai evidente cu cât efectivul roș-negrilor s-a tot diminuat, Morrison fiind trimis în sin-bin iar puțin mai apoi și Popârlan.

Amfitrionii s-au primenit și ei, Stoica în locul lui Moyake, dar Timișoara Saracens a mutat prompt la rândul său, Gorcioaia preluându-i rolul lui Căpățână, astăzi precis în margine, iar Nabalei înlocuindu-l temporar cu folos pe șeptarul Ianuș, și a rezistat chiar și în ciuda unei a treia eliminări, în contul lui Drenceanu.

Ba din contră, a câștigat teren, până în jumătatea adversă, de unde, pe o recuperare și profitând de rarefierea echipei învingătoare, Phillips a croit o cursivă șarjă de zeci de metri, cu lansarea lui Genia, însă era deja mult prea târziu: eseu transformat în ultima fază a derby-ului, 19-24.

 

Ca o revanșă pentru debutul pierdut acasă în 2014 în fața băimărenilor, cărora li s-au oferit subiecte de meditație. Dar și timișorenii au de mers mai departe, căci ar mai fi o bornă încă neatinsă…

 

Timișoara Saracens RC UVT: Țăruș, Căpățână, Romumu, Popârlan, Drenceanu, Morrison, Ianuș, Burcea – cpt., Calafeteanu, Rose, Moala, Kinikinilau, Umaga, Tangimana, Conache.

Au mai intrat: Sefanaia, Militaru, O`Donnell, Nabalei, Gorcioaia.

 

 

 

 

 
 
© Copyright 2021 RCM mvt